PMT-banner-001-philips
PMT-banner-002 thatswrite

CD-R recordable, de geschiedenis

Nadat de muziek cd op de markt kwam was er de wens om thuis zelf een cd op te nemen en zo de van mindere kwaliteit cassette recorder te vervangen. En waar een vraag is wordt een commerciële oplossing gezocht en die kwam er, na de mini disk kwam de cd recorder om op een CD-R recordable media op te kunnen nemen.

CD-R recordable

Spindel CD-R recordable

Voor de eerste cd recorder moest er eerst een hypotheek worden afgesloten, enorme prijzen werden er gerekend en de kwaliteit was niet denderend. Ook het aanbod in CD-R recordable schijven was klein en ze waren duur.

Het leuke was wel dat het opnemen sneller ging dan het afspelen, iets wat we bij de cassette niet konden. We hadden toen cd branders die wel 2 speed haalde. Een cd van 74 minuten werd in een half uur opgenomen, een hele vooruitgang aangezien een kopie van een cassette bandje realtime was..

Na de 2 speed kwam er een 4 speed cd brander op de markt, wat een tijdwinst van een kwartier opleverde (de mijne werkte op scsi omdat ide toen niet snel genoeg was). De snelheid werd telkens verdubbeld (8, 16, 32 speed) Inmiddels zijn we aangeland bij 52 speed en duurt het branden niet langer dan 4 minuten. Ook de maximale opname tijd werd beter, van 74 min. naar 80 minuten. Nu is het mogelijk tot 99 min. op te nemen.

Verschillende merken:
Er zijn veel merken op de markt die CD-R recordables verkopen zoals Verbatim, Philips, Ritek, Profselect, Sony, Taiyo Yuden, TDK enz.. Veel merken produceren overigens niet zelf, merk x kan bijvoorbeeld door Prodisc gemaakt worden en bedrukt worden met merk a of merk b, en dus gelijk zijn aan elkaar terwijl merk a duurder kan zijn dan merk b.

Ook is het hebben van meerdere merken erg handig, immers de beste concurrent ben je zelf! Zo heeft Ritek verschillende merken op de markt: Arita, Traxdata, Ridata & Ritek. Allemaal praktisch gelijk aan elkaar, andere kleurtje, andere verpakking, a of b-kwaliteit en klaar!

A, B en C-grade (kwaliteit)
Je bent het waarschijnlijk wel eens ergens tegen gekomen, het fenomeen a, b en c-grade. Een machine die de cdr maakt zal niet altijd een top product produceren, er zitten vele controles ingebouwd in de machine die de schijf achteraf controleren. Vervolgens bepaald de machine de kwaliteit en splitst de schijven in 3 categorieën.

Dat a-grade het beste is mag duidelijk zijn, echter b & c-grade wil men niet weggooien. Ritek heeft destijds een merk op de markt gebracht dat Arita heet om de b-grade of de misprints (verkeerde opdruk) te verkopen. Een b-grade hoeft niet direct slecht te zijn maar de kans op uitval is groter dan een a-kwaliteit. Overigens heb ik liever een b-grade van een goede fabriek (bijvoorbeeld Taiyo Uden) dan een a-grade van een slechte fabriek.

C-grade gaat meestal naar het Oostblok, dit wil je namelijk niet in huis hebben. Helaas komen deze schijven via de achterdeur weer terug in west Europa en worden weer aangeboden. Het is overigens bijna niet te zien of een schijf a of b-grade is. Soms kan je aan lijm resten/ luchtbellen iets achterhalen echter meestal merk je het pas later. Het is dus raadzaam om bij een betrouwbaar bedrijf uw producten te kopen. Een merk op een schijf zegt overigens ook niets over de kwaliteit, je komt merken tegen die er een half jaar zijn en weer verdwijnen (en niet voor niets)

Hoe zit een CD-R recordable (cdr) in elkaar:
een cd bestaat uit een plastic schijf van 12 cm waar groeven in zitten, deze groeven geleiden de laser zodat deze netjes over de hele schijf kan bewegen. In deze groeven worden gaatjes gestanst, deze gaatjes zijn de enen die de laser omzet naar data. Bij een opneembare cd kunnen we geen gaatjes stansen, dit heeft men opgelost met een chemische laag die dye heet.

In de dye worden gaatjes gebrand door de laser van de cd brander, nu weet je gelijk waarom het een cd of dvd branden heet. Na het branden stolt de dye waardoor het gaatje behouden blijft. Daarnaast is er een reflectielaag (de zilverkleurige kleur aan de bovenkant) die het licht van de laser reflecteert net als bij een geperste cd.

CD-R recordable diamond dye

CD-R recordable diamond dye

Waar komt de kleur van een cdr vandaan?
De kleur van dye van een CD-R recordable is meestal licht groen (soms blauw), dit is voor vele een nadeel aangezien het zichtbaar is dat de cd zelf gebrand is. Ook dit is opgelost met de zogenaamde diamond dye, door deze dye is de brandt zijde van deze schijf compleet zilver kleurig. Probeer nu het verschil maar eens te zien tussen een gekochte en een gebrande cd.

Houdbaarheid:
Over houdbaarheid van een CD-R recordable is veel te doen, lees dit om te weten waarom

Brander en schijf moeten op elkaar afgestemd zijn
Het is belangrijk dat de mediacode die op een CD-R recordable staat herkend wordt door de brander. Dankzij deze code herkend de brander de schijf en zal hij zich instellen op de waardes die daar bij horen denk aan de kracht van de laser en de maximale snelheid. Als de brander de schijf niet kent zal hij moeten gokken met de grote kans dat hij mis gokt waardoor de gaatjes in de dye te hard of te zacht worden gebrand wat de houdbaarheid niet ten goede komt.

Personaliseren:
De wensen om de cd persoonlijk te maken inspireerde de markt en er kwamen labels voor cd die konden plakken. De label werd geprint in de printer en daarna op de cdr geplakt wat een mooi eind resultaat gaf. Nu kun je inmiddels direct op een cd printen (cdr printable) of een label op foto kwaliteit printen.

CD-R recordable, de geschiedenis