PMT-banner-001-philips
PMT-banner-002 thatswrite

Wat is een Mediaplayer
waar moet je op letten als je er wil kopen?

Wat is een Mediaplayer?Achterkant van een mediaplayer
Laten we even vooraan beginnen, wat is een mediaplayer? Een mediaplayer is een stukje hardware met zo goed als alle uitgangen die je wensen kan. Hiernaast zie je een voorbeeld van de aansluitmogelijkheden van een LC-power mediaplayer.

Vaak is het ook mogelijk om je geheugenkaart in een ingebouwde card reader te steken zodat je daar vanaf kan kijken.

In deze hardware zit een chipset, dit is het hart van de player. Alle drivers en codecs (vertaal software) die nodig zijn om beeld en geluid af te spelen zitten ingebakken in deze chipset. Het is daarom goedkoop in bulk te produceren.

Echter is deze chipset ook gelijk de beperking van de player, het is namelijk niet te updaten. Je kan dus niet later de chipset nieuwe dingen leren wat je met een computer wel kan met een software update.

Sommige fabrikanten zetten op de doos dat hij eenvoudig is te updaten, dit is niets meer dan marketing. Je kan alleen de besturing (layout) updaten en aanvullende software zoals radio stations, download opties enz.. De chipset zelf kan je niets nieuws leren!

Het is dus van belang eerst te kijken wat de player moet kunnen van je, en dan pas kopen!

Wat kan je er mee?
De mogelijkheden zijn bijna eindeloos, je kan foto’s (meestal met een mooie slideshow) of films kijken op je tv. Het gebruiken als muziek speler, aansluiten op je stereo installatie en ga zo maar door.

Afhankelijk van welke je hebt gekocht zit / kan er wel of geen harddisk in. Zit er geen in dan is deze via USB aan te sluiten.

Steamen
Dat zou het helemaal moeten zijn, eenvoudig de bestanden op een computer delen met een stream programma zodat je media player over het netwerk deze kan bekijken. Klinkt goed!

Wel het lijkt leuk maar er zijn nogal wat beperkingen. Een goed stukje software vinden die streamserver is zonder te betalen is de eerste hindernis.

Zolang je alleen muziek wil luisteren of DVD kijken gaat het nog wel, echter wil je Blu-ray (HD) dan heb je een probleem. Wat ik getest heb aan stream servers liep ik tegen het probleem aan dat een Blu-ray als 720 * 576 gestreamt werd. Hé dat is DVD kwaliteit, daar heb ik geen HD voor! Ook ondertitels waren niet te selecteren, dus geen optie in mijn ogen!

Waar op letten?

Alles draait dus om de chipset, veel players van verschillende merken gebruiken dezelfde chipset en kunnen dus net zo veel (of hebben dezelfde beperkingen). Als je weet welke chipset er in zit kan je dus simpel kiezen voor de goedkoopste, maar wat zijn nu de verschillen onderling?

De fabrikanten zetten zoveel mogelijk op de verpakking zo van kijk eens wat hij allemaal kan. Op zich dus niet zo gek dat men je op alle manieren probeert af te leiden van waar het omgaat. Het beste is dus om te informeren bij een leverancier wat het kan en wat niet.

Er worden veel Eminent players aangeboden op internet en in winkels, ik heb de proef eens op de som genomen en de TD gebeld. Men weigerde antwoord te geven en stuurde me terug naar de verkoop, deze zijn echter niet telefonisch bereikbaar. Toen ik dit aangaf werd op een zeer onbeschofte wijze het gesprek beëindigd.

De beperkingen die ik tot nu toe ben tegen gekomen

Geen random functie
Het is bijna niet te geloven maar sommige mediaplayers spelen wel mp3 of wma af maar kunnen niet shuffelen. Als je dus muziek afspeelt is de volgorde altijd gelijk, dat ben je snel zat!

Geen ondertitels bij DVD
Men zegt dat hij vob dus dvd af kan spelen, maar nu komt het. Een dvd begin je niet met een vob bestand maar met een ifo. Als je op een andere manier begint dan kan je geen ondertitels of geluidssporen kiezen. Niet vob is dus van belang maar ifo! Vaak geeft men nog een rits van ondertitels die hij kan afspelen zoals srt om je in de war te brengen.

HD ondersteuning
Kijk eens hij is full HD, natuurlijk echter de harddisk ondersteunt alleen maar fat32 en geen ntfs. Laat fat32 nu een beperking hebben van maximaal 4GB per file, en wat doe je met 4GB als je HD gaat kijken? Juist niets. Een blu-ray schijf is overigens 25 GB (per laag).

LAN aansluiting
Ook weer een leuke, een lan aansluiting. Je denkt dan dat je hem in je netwerk kan zetten, dat kan ook wel maar de meeste players kunnen alleen verbinding maken vanaf de mediaplayer naar de computer toe. Je mag dus met de ab van de mediaplayer gaan klooien om de bestanden te kopiëren naar de player toe. Het moet natuurlijk andersom, verbinding maken van de computer naar de player toe.

Blu-ray
Blu-ray heeft verschillende audio formaten, ac3 en dts kennen we inmiddels wel, echter een dts-hd is weer wat nieuws blijkbaar want mijn player speelt het niet.

Waar op letten?

Conclusie

Een mediaplayer is een leuk ding als je niet te veel wil, de kinderziektes voor het afspelen van een dvd zijn er inmiddels wel uit maar een relatief nieuw medium zoals blu-ray geeft nogal wat beperkingen. Ook de grote is een probleem, leuk als je 2TB in je player stopt maar dat is met een film of 60 vol en dan?

Inmiddels ben ik het zat en ben ik terug naar schijfjes voor blu-ray.