PMT-banner-001-philips
PMT-banner-002 thatswrite

Er zijn diverse manieren om een afbeelding / tekst op een cd of dvd te krijgen.
Hier bespreken we methode 3.

 1. een label (stikker) plakken
 2. met een speciale printer op een inktjet printable schijf printen
 3. met een speciale printer op een thermal printable printen
 4. lightScribe/ labelflash enz
 5. zeefdruk (dure methode door speciale bedrijven)
 6. offset (dure methode door speciale bedrijven)

Tegenwoordig stappen steeds meer duplicators (bedrijven die voor hun werk schijven bedrukken voor klanten) over op thermal printable cd’s & dvd’s. De belangrijkste rede is dat de afdruk kwaliteit gewoon het beste is, een ander voordeel is dat de schijf niet gevoelig is voor water en minder tegen krassen.De kosten daarin tegen zijn echter hoger dan de inktjet printable methode.

Hoe werkt het?!

Eigenlijk is de techniek een hele oude, je kan het vergelijken met carbon papier van vroeger. Echter nu wordt de inkt van het carbon velletje niet door kracht van de pen maar door warmte (thermal) overgebracht. Dit principe is een aantal jaren geleden ook gebruikt bij de goedkope normaal papier faxen.

De printer heeft een verwarmingselement die uit heel veel kleine verwarmingselementen bestaat. Elke verwarmingselement kan een millimeter warm maken. Hierdoor kan er zeer nauwkeurig een bepaalde plek warm gemaakt worden. Als je carbonpapier warm maakt komt de inkt los en hecht zich op het voorwerp dat er onder ligt. De inkt wordt feitelijk in het voorwerp gebrand.

De printer is uitgerust met 4 carbon velletjes, voor elke kleur 1 (zwart, cyaan, magenta, geel. De schijf zal in vier stappen worden bedruk, voor elke kleur moet de schijf met een ander carbon velletje bedrukt worden. Door de vier kleuren is het eindresultaat full color en glanzend.

Speciale schijf

Net als bij een inktjet printable schijf is ook nu een speciale cd of dvd nodig. De bovenkant van de schijf moet beschikken over een warmte bestendige laag. In deze laag wordt de inkt die van het carbon papier komt gebrand. Tja het resultaat is perfect zoals u ziet.

Voordelen thermal printable

 • Perfecte afdruk
 • Tot het gaatje beprintbaar
 • Water bestendig
 • Gelijk droog

Nadelen thermal printable

 • Hoge kosten per afdruk
 • Dure apparatuur
 • Schijven moeilijker verkrijgbaar