PMT-banner-001-philips
PMT-banner-002 thatswrite

Het lijkt simpel, een dvd afspelen op je computer. Toch kampen veel mensen met problemen als men dvd bestanden wil afspelen. Zeker als je het het zonder de standaard mediaplayer wil doen. Ineens lopen ze tegen problemen aan zoals het missen van ondertitels, niet kunnen kiezen van audio talen, geen menu en ga zo maar verder.

Geen ondertitels, audio & menu
Het probleem begint allemaal bij de eerste file die moet worden afgespeeld, bij een DVD is dat de video_ts.ifo. Als je niet met deze file begint dan start je de film op een andere manier dan met een dvd speler en treden deze problemen op. Dit komt omdat deze file eigenlijk de index van de dvd is, hier staan alle verwijzingen in waar wat staat in de bestanden. Dit probleem is er overigens ook bij de meeste media players (hardware), ze zeggen wel VOB files te kunnen afspelen wat een DVD is echter de problemen zijn gelijk aan wat hier staat.

Ook er zijn programma’s om dvd’s af te spelen op je pc, de meeste moet je echter betalen zoals bijvoorbeeld Powerdvd. Mijn originele gekochte versie ligt overigens aan de kant aangezien deze niet meer wil installeren. Hij blijft roepen dat de cd key niet correct is. Na een mailtje gestuurd te hebben krijg ik een lap tekst met stappen om te doen, nou neem maar een dag vrij. En dan heb je een originele versie, je vraagt je af waarom mensen cracks gebruiken.

IFO file afspelen
Ok ik was dus wel toe aan een gratis programma die alles kan, en dat bleek lastig. De meeste programma’s kunnen niet de ifo file afspelen, de bovengenoemde problemen traden dus op. Ik kwam er achter dat Windows mediaplayer gewoon dvd’s afspeelt, echter een versie hoger dan 6 wil ik (en denk vele anderen met mij) niet geïnstalleerd hebben. Nieuwe versies zijn veel te log en te zwaar, vandaar dat winamp zo geliefd is voor het afspelen van geluid.

VLC media player
VLC media player (videolan player) speelt bijna alles af ook m2ts (blu-ray). Deze is ook gratis en gebruik ik zelf de laatste tijd het meest, zeker een aanrader! En laat deze nu gewoon direct een ifo bestand willen afspelen. Gewoon op de video_ts.ifo klikken en het programma doet waar het voor is, dvd’s afspelen zonder poespas.

De software staat hier