PMT-banner-001-philips
PMT-banner-002 thatswrite

Er zijn vele manieren om een label op een cd of dvd te printen. Het makkelijkste is natuurlijk een scan maken van uw origineel maar als U geen scanner heeft kan het internet uitkomst bieden. Op diverse sites kunnen cd & dvd labels gedownload worden.

Als U het gewenste label gevonden heeft dan moet hij geprint worden en dat klinkt makkelijker dan gedaan.

Hier bespreken we methode 1.

  1. een label (stikker) plakken
  2. met een speciale printer op een inktjet printable schijf printen
  3. met een speciale printer op een thermal printable printen
  4. zeefdruk (dure methode door speciale bedrijven)
  5. offset (dure methode door speciale bedrijven)

Labels plakken is 1 van de oudste methodes, u print gewoon op een vel papier en haalt de label (stikker) er af en plakt deze op de cd of dvd. Vroeger kwamen deze labels nogal eens los en waren ze van gewoon papier waarvan de print niet echt mooi was. Tegenwoordig zijn er labels die er niet heel af te krijgen zijn en die uit fotopapier bestaan. De afdruk op uw cd of dvd is nu gelijk aan een afdruk van een foto.

Een voorbeeld van een fotolabel

Meestal heeft een een centreertool nodig om de label op de cd te plakken, het voordeel van de getoonde label is dat de label grote gelijk is aan de hele dvd. Hierdoor kan een cakebox (de verpakking waar bijvoorbeeld 25 cd’s in zitten) gebruikt kan worden om te centreren. Deze labels zijn te koop via www.dvdrstore.com.

Om labels te printen is er een gratis programma undercoverxp, dit programma heeft een aantal templeets onder andere voor labels. De getoonde foto label van dvdrstore zit er standaard niet in maar is te downloaden via hun site (de eerste in de templeet is de dvdrstore label).

Nadat u geprint heeft op een cd of dvd is het verstandig om een laagje bescherming aan te brengen. Dit is te koop in een handige spuitbus en heet color protection spray en is een laagje plastic die verkleuring en waterschade tegen gaat.

Waar zijn labels te vinden