PMT-banner-001-philips
PMT-banner-002 thatswrite

Er zijn diverse manieren om een afbeelding / tekst op een opneembare cdr of dvdr te krijgen.
Hier bespreken we methode 2.

  1. een label (stikker) plakken
  2. met een speciale printer op een inktjet printable schijf printen
  3. met een speciale printer op een thermal printable printen
  4. lightScribe/ labelflash enz
  5. zeefdruk (dure methode door speciale bedrijven)
  6. offset (dure methode door speciale bedrijven)

Het klinkt gek, je stopt een lege cdr of dvdr in je printer en je kan er op printen. Ik hoor je denken, een cd of een dvd is niet flexibel dus hoe kan dat?! Gewoon door de papierinvoer proppen, nee dus. De printer fabrikanten hebben een andere manier gevonden.

Normaal beweegt het papier onder de printkop door, nu beweegt er een lade of een tray onder de printkop door. Hierdoor blijft de cd of dvd recht, de rest van het afdruk principe blijft gelijk.

Epson en Canon hebben betaalbare versies (Epson Stylus Photo P50, Canon ip 4700). De printsoftware wordt meestal mee geleverd bij de printer. Hierboven is een afbeelding van een Epson styles photo R300 printer, Epson werkt met een tray die onder de printkop wordt doorbewogen. Op de tray ligt de cd of dvd die bedrukt moet worden.

Hier zien we hoe de cd bedrukt uit de printer komt, het ziet er mooi uit, duurt slechts een minuut of 2. En niet onbelangrijk het is full color dit in tegenstelling van bijvoorbeeld lightScribe. En niet te vergeten het is goedkoop, het kost immers alleen de inkt en dat is zeer goedkoop in imitatie te koop.

De kwaliteit van de afdruk is niet alleen afhankelijk van de kwaliteit van de printer, ook de absorptielaag die op een inktjet printable cd of dvd is aangebracht verschilt nog al. Het is vergelijkbaar met gewoon papier of goed fotopapier wat gemaakt is voor inktjet printers. Er zijn schijven met een glossy foto absorptielaag die waterbestendig zijn.

standaard printable

Voorbeeld van een standaard printable cd

Glossy photo printable

Voorbeeld van een Profselect foto waterbestendige printable dvd

Het resultaat

Echter het bedrukken op een standaard printable schijf heeft wel een nadeel, als er vocht op de schijf komt dan vloeit de inkt uit en de afdruk is gevoelig voor krassen. Hiervoor heeft men een spray bedacht dat vergelijkbaar is met een plastic laagje.

Deze color protection spray zit in een spuitbus en is simpel op de schijf aan te brengen. Een ander voordeel is dat de schijf een glossy effect krijgt (glans). Zorg er wel voor dat de schijf op een vlakke ondergrond ligt anders heb je plastic nevel op de leeszijde!

Wat is er nodig om met inktjet een cdr / dvdr te bedrukken:

  • Een printer die geschikt is om op een disc te printen
  • Een cd of dvd die geschikt is om met inkt te beprinten (absorptielaag die de inkt vasthoud)
  • Color protection spray om de schijf te beschermen of een waterbestendige schijf