PMT-banner-001-philips
PMT-banner-002 thatswrite

Op een dvd staan zaken die door veel mensen als lastig beschouwd worden, deze zijn gelukkig eenvoudig te wissen. Ik doel op kijkwijzer, FBI waarschuwingen, introducties enz. De meeste zijn ook nog eens niet doorspoelbaar waardoor ik verplicht bent een minuut of wat te kijken naar dingen waar ik geen interesse in heb. Door dit te wissen krijgen we extra ruimte.

Met het programma Vobblanker kunnen we op eenvoudige wijze bepalen wat we willen houden en wat niet. Een ander groot voordeel van het programma is dat ook PUOP gewist word. Hierdoor zijn de beperkingen die men ons soms oplegt ook gewist. Ik doel dan dat het onmogelijk is om tijdens het kijken van een film de ondertitels of talen niet veranderd kunnen worden. Het is mijn een raadsel waarom ze dit doen, maar dat ter zijde.

Met dit programma moet u alles zelf aangeven. Het is wel meer werk en vergt meer kennis, echter het eindresultaat is mooier.
Ook kunt u meer doen dan wat een kant-en klaar programma kan.

Als eerste moeten we de plaats aangegeven waar de dvd staat, dit doen we bij 1 en kiezen VIDEO_TS.IFO. Daarna waar we de aangepaste gaan opslaan, dit doen we bij 2. Note: dit programma kraakt geen dvd, het moet dus eerst naar de hd gekopieerd worden.

De zaken als kijkwijzer, brein, FBI waarschuwingen enz. staan meestal voor het menu, hierdoor zijn ze als eerste zichtbaar als de dvd wordt afgespeeld. Het menu is altijd klein waardoor we nu weten waar we deze extra’s moeten zoeken.

Bij 3 zien we hoofdstukken staan, dit voorbeeld heeft 2 films cq extra’s dit zijn de VTS_01 & VTS_02. Dit is te zien aan de grote van de files. De VIDEO_TS wordt hier ook gebruikt.

VTS_TS heeft een file grote van 69 mb, grote kans dat hier de “rommel” zit. Als we daar een dubbel klik op geven krijgen we een scherm met meerdere regels van een aantal seconden.

Als we op 4 klikken krijgen we een preview van deze regel, u krijgt dan dit te zien.
<

We kunnen door op 5 te klikken zien wat er in die mbs verstopt zit. Als dit gewist moet worden klikt op op 6 en het is weg.

We hebben nu alleen de “rommel” gewist maar de dvd is nog steeds te groot. De keuze is om wat verder te wissen. Boven in het programma staat de grote van de schijf en wat het uiteindelijk wordt. We kunnen dus simpel zien hoe veel er nog moet.

Ik kies er voor om de audio sporen aan te pakken

Ik klik op VTS_01 aangezien deze het grootste is moet daar de film wel in zitten. In het onderste grit klik ik op “strip”, het volgende scherm komt dan.

In dit geval hebben we 4 streams, 3 maal Engels en 1 Duits. De Duitse mag wel weg dus vink ik die uit. Van Engels wil alleen de eerste houden, de winst is nu 870MB, nog niet genoeg maar we gaan goed.

Nu de extras maar eens aanpakken, want de making of interesseert mij niet veel, de trailer wil ik wel behouden.

We zien dat er 4 hoofdstukken extra’s zijn, variërend van 2 tot 21 minuten. De 21 minuten trekt mij het meest aangezien hier de making of in moet staan en dus de meeste winst oplevert. Ik selecteer regel 4 en druk op “blank” en weg is het, weer 830MB gewonnen.

Er staan echter nog 3 regels extra’s, als ik de dvd afspeel zie ik dat er 2 trailers zijn waarvan ik er 1 wil houden en commentaar van de director. Ik wis regel 2 en 3 wat me 185 MB oplevert. Het programma geeft nu aan dat ik nog 4623 mb over hou, net niet genoeg voor een enkel laag dvd maar we zijn er bijna.

Als alles is gewist wat gewist moet worden klikken we op “proces” en het programma gaat aan het werk, dit kost een minuut of 10.

vob_blank_4_gr

Dit is het eind resultaat, veel files zijn kleiner geworden en sommige totaal verdwenen. Helaas is het ng net niet klein genoeg waardoor ik hem nog even door dvd shrink moet halen, echter met een hele liche compressie waardoor het beeld kwaliteit zo goed als behouden blijft.

Benodigd programma Vobblanker is freeware.