PMT-banner-001-philips
PMT-banner-002 thatswrite

cdr 90 minuten

Een cd-r groter dan 800 mb / 90 minuten is niet standaard en valt buiten het zogenaamde orange book (het boek waar de specificaties van de cd in beschreven staan). Door een truc heeft men een mogelijkheid om tot maximaal 900 mb / 100 minuten (eigenlijk 99) te kunnen branden.

Sinds kort is de 90 minuten cdr opgenomen in het orange book echter voor een brander blijft het een vreemde. Je brander moet hiervoor “overburn” aankunnen en uw brandprogramma ook. In de meeste brandprogramma’s staat overburn niet standaard aan omdat uw brander defect kan raken als de cdr niet geschikt is voor overburn.

U kunt theoretisch een 80 minuten cd laten overburnen echter uw brander zal aan het einde een fout geven als U niet weet tot hoeveel U kunt overburnen, met het risico op defect gaan van de brander. Er zijn tooltjes om een simulatie te doen waardoor U kunt kijken hoever de cd is te overburnen, meestal is dat ± 30 seconden. Dit tooltje heet cdspeed en is van cdspeed2000 te downloaden.

Het komt voor dat schijven die aangeven 90 of 100 minuten te zijn maar herkent worden als 700mb / 80 min. in de brander terwijl ze wel groter aankunnen. Dit heeft te maken met de media code die niet herkent wordt, U kunt echter gewoon verder branden echter niet langer dan wat hij is (90 of 100 minuten).

Voor Nero de volgende zaken doen:
Ga naar recorder en klik op choose recorder, kies uw brander en kijk in het venster of uw brander overburn aan kan.

cdr 90 minuten

Als de brander het aankan moet de overburn functie nog aangezet worden. Klik op file, dan op options, daarna op expert features en vink overburnen aan en vul een waarde in bv 99 min.

cdr 90 minuten

Hierna zijn de instelling voor Nero gedaan en kunnen er grotere cd’s worden gefikt. LET OP vergeet niet dat de brander stuk kan gaan als je tracht een 80 minuten cd te overburnen!

Vergeet niet om Disc-at-Once aan te zetten als U gaat branden (is een vinkje net voordat u gaat branden), dit is bij veel branders verplicht in combinatie met overburn functie!

Note: Sommige branders geven aan geschikt te zijn voor overburn maar kunnen toch geen cd’s branden die groter zijn 700 mb / 80 minuten. Bij de Pioneer 106, 107 & 108, 112 & 115 cd/dvd branders is het bekent dat deze het niet doen.

CDR 90 minuten