PMT-banner-001-philips
PMT-banner-002 thatswrite

DVD R test

Niet elke dvd-r of dvd+r loopt goed in elke brander / speler. Met de testen die we gedaan hebben is goed te zien wat het verschil is.

Hier hebben we DVD R testen online staan van verschillende dvd+r & dvd-r blank media die in verschillende dvd schrijvers / branders gedaan zijn. Uit de testen blijkt dat niet elke dvd recorder goed resultaat geeft met alle verschillende merken blanke media. We hebben geprobeerd met zoveel mogelijke dvd branders de test te doen, oude en nieuwe branders.

De uitslagen zijn natuurlijk niet gemanipuleerd!

Met het programma KProbe kunnen we de kwaliteit controleren, dit programma werkt alleen in combinatie met een lite-on drive en laat alle fouten op de schijf zien. Met een programma van Nero (cd-speed) konden we al veel zien of er slechte plekke waren in de dvd qua terug lees snelheid. Dit programma gaat veel verder, waar cd-speed een mooie rechte lijn naar boven geeft laat deze (kleine) fouten ook zien.

Niet alleen de schijf bepaald het eindresultaat, de brander is heel belangrijk. Een top schijf in een prut brander geeft veel teleurstelling (lees blokken in beeld en haperingen)!

De bovenste grafiek (pi, blok van 8 bytes) mag maximaal 280 zijn. De onderste (pif dit is pi na fout correctie) maximaal 8. Boven deze waardes treden problemen op zoals blokken in het beeld, haperen, stopen enz. Het gekke is dat in de praktijk een DVD+R hogere foutwaarde kan hebben voordat er problemen in het beeld optreden.

Let op de schaalindeling, deze is wisselend waardoor gezichtsbedrog plaats vindt!
Dat er soms een piek omhoog staat is overigens normaal echter fouten bestaan uit een aantal pieken naast elkaar, het spreekt voor zich dat hoe dichter bij 0 hoe beter.

Note: een schijf op 8 speed of hoger branden gebeurd in stapen. De meeste branders zullen beginnen op 6 speed en na een procent of 15 overstappen op 8 speed. De Lite-on 1633 maakt een stapje extra en begint met 4 speed, dan 6 dan pas 8. Bij de nieuwe Nec branders is het me opgevallen dat men de snelheid langzaam/traploos omhoog brengt, dit voorkomt kleurverschil in de dye (brandt zijde).

Een paar voorbeelden, de eerste is een DVDRstore Proline DVD+R 8 speed, de onderste een merk dat we maar niet bekent maken (ze zullen er niet trots op zijn). Let vooral op de tabel na foutcorrectie die is het belangrijkste! De testen laten duidelijk zien dat de brander een hele factor is.

DVD R test

DVD R test

DVD R test