PMT-banner-001-philips
PMT-banner-002 thatswrite

Brom we kennen het allemaal en er is niets zo storend dan deze irritante storing. Brom treed op als een verbinding tussen twee apparaten niet goed is.

Als je bijvoorbeeld een computer of laptop op een stereo installatie aansluit is de kans groot dat er een brom optreed, ook een pieptoon is mogelijk. Hetzelfde probleem zit vaak in de auto, het storende geluid van de dynamo die door het geluid komt.

Het probleem is niet zo simpel op te lossen, vaak is het een aardings kwestie bijvoorbeeld een stopcontact die geen randaarde heeft. Ook komt het voor dat de bekabeling niet goed genoeg is waardoor aard lussen optreden.

Een oplossing is er wel en wordt in de professionele geluidsindustrie standaard gebruikt word namelijk een gebalanceerde uitgang. In een standaard geluidskabel zitten 2 draadjes, 1 voor het signaal en 1 als afscherming die standaard aan de massa (-) zit.

Een gebalanceerde aansluiting maakt gebruik van een transformator (of een elektronische oplossing bv via een opamp). Als beide kanten gebalanceerd (symmetrisch) zijn word alle storing die onderweg opgepikt kan worden er uit gefilterd.

Dit is het principe, een transformator die er voor zorgt dat het geluid geheel aarde vrij komt van het andere apparaat. Als je ditzelfde nog een keer doet aan de andere kant dan ben je geheel gescheiden, hierdoor is de kans dat storingen zoals brom en piep onderweg geen kans krijgen.