PMT-banner-001-philips
PMT-banner-002 thatswrite

Inktcartridges

brother printer werkt met 4 inktcartridgesEen printer is thuis niet meer weg te denken, meestal is dat een inktjet printer. De printer zelf kost niet veel maar op de inktcartridges loop je leeg. De strategie van de printer fabrikanten lijkt wel om klanten te lokken met een goedkope printer, en de winst te maken op de Inktcartridges.

Peperduur
Sommige fabrikanten maken het wel heel bond door steeds minder in de cartridge te doen. Het lijkt er op dat de inkt goedkoper is geworden maar er zit gewoon minder in.

HP is vele jaren geleden hier al mee begonnen, de nr.78 was er in twee varianten, half vol (19 ml) of helemaal vol (38 ml). Tegenwoordig zijn er al inkt cartridges met minder dan 4 ml inhoudt!

Is printer inkt duur?
Nee inkt is op zich niet duur, afhankelijk van de kwaliteit zit er uiteraard een groot prijsverschil tussen, maar voor een euro of 15 per liter kan je veel doen.

Inktcartridges navullen kan met deze inktsetInktcartridges navullen
Door de hoge prijzen waren er al heel snel setjes op de markt om inktcartridges te hervullen, nadeel was dat het vaak nogal knoeien was. De fabrikanten waren hier natuurlijk niet blij met de navul setjes mee en en werden manieren gezocht om het hervullen moeilijker te maken.

Men bedacht om een chip (stukje elektronica) op de Inktcartridges te doen waar men veel dingen mee kon regelen. Soms zit er zelfs een serienummer in. De printer wil eerst 3 andere serienummers gehad hebben voordat hij de eerste weer accepteert.

 

Imitatie inktcartridges

Imitatie inktcartridges
Imitatie inkt wordt massaal aangeboden op het net, maar is het goed en wat zijn de nadelen? Op zich is inkt dus niet duur, ook de behuizing is niet kostbaar. Begrijpelijk dat er steeds meer inkt uit China op de markt komt

Vroeger hadden imitatie inktcartridges vaak geen chip en moest deze worden overgezet worden van de originele inktcartridge of worden gereset. Tegenwoordig is dat niet meer nodig en functioneren ze net als de originele. Qua prijs en kwaliteit zit wel veel verschil!

Prijs verschil imitatie
Enorm veel prijs verschil tussen imitatie inkt, nog even en je krijgt geld toe. Je komt op marktplaats inkt tegen voor 1 euro, of het goed is komt u helaas vaak te laat achter. Slechte inkt kan er voor veel problemen zorgen. De printer kan gaan lekken of de printerkop gaat dicht zitten waardoor er strepen in de afdruk komen. Goedkoop kan dus ook duurkoop zijn.

Print kwaliteit verschil?
Is er verschil tussen een originele cartridge en een imitatie? De meeste verkopers op het internet zeggen van niet, ik ben van mening dat er wel degelijk verschil is. Print je fotos die er gewoon perfect uit moeten zien dan is origineel gewoon de beste keuze. De kleur echtheid en houdbaarheid is gewoon optimaal.

Voor elke andere gebruiker is imitatie inkt gewoon een goede vervanging, het kleurverschil zie je niet als je een dvd hoesje print aangezien je ze toch niet naast elkaar legt. Ook leg je een hoesje niet in de zon, dus houdbaarheid is ook geen probleem. Ik zelf gebruik al sinds 1998 imitatie inkt.

Chip
De chip had ik al genoemd maar wat doet deze? De chip is een stukje elektronica dat in mijn ogen er alleen maar is om het lastig te maken om goedkope inkt te gebruiken. Sommige inktcartridges zijn exact gelijk qua grote en passen dus ook echter alleen de chip is anders.

De chip bepaald of de printer denkt dat de inktcartridge leeg is of niet, maar hoe doet hij dat aangezien de chip op geen enkele manier verbonden is met de cartridge. Wel vrij simpel, de chip krijgt van de printer pulsjes als de inkt gebruikt word.

Na een x aantal pulsjes zegt de chip tegen de printer dat de inktcartridge leeg is, meestal is dat eerder dan dat dat de cartridge echt leeg is. Hervullen heeft geen zin aangezien de printer blijft denken dat hij leeg is, hiervoor heeft men de chip resetter bedacht. Met deze resetter zet je het aantal pulsjes weer op 0 en kan je weer printen.

Het nadeel van de chip is dat deze lastig is na te maken zonder patent problemen, men moet op een creatieve manier een vervangende chip maken die op een imitatie inktcartridge gemaakt kan worden. Dan is er ook nog een fabrikant die op afstand de software in je printer update, “dankzij” deze update werken imitatie inktcartridges niet meer en is er een nieuwe chip nodig.

Of dit updaten van de printer wel is toegestaan is de vraag, ik heb nog nooit een melding gehad van “let op uw printer krijgt nieuwe firmware hierdoor werken imitatie inktcartridges niet meer”. Maar wat doe je er aan, juist dat merk niet meer kopen!

Welke printer kopen, waar op letten
Op zich een lastige vraag want wat wil je kunnen printen. Ik ben geen merk tegen gekomen op de markt die geen chip gebruik. Zorg er voor dat het automatisch installeren van updates uit staat, dit is lastig en vaak proberen ze het dan als nog.

Als je 4 merken op rij zet en mij de keuze geeft dan is dit mijn voorkeur:

1. Canon
2. Brother
3. Epson
4. HP

****************************************** RECLAME ******************************************
Bestel goedkope printer inkt cartridges online bestellen

 

Inktcartridges