PMT-banner-001-philips
PMT-banner-002 thatswrite

Je kent het vast wel, heeft u een leuke dvd met cabaret gekocht of een muziek dvd die u graag in de auto of op je mp3 speler /iPod wilt beluisteren.

We willen dus het geluid (audio) van de dvd kopiëren naar de harddisk zodat we het kunnen omzetten naar het gewenste formaat. Dit gaat niet zomaar, eerst moeten we de dvd (vob bestanden) naar mp3 of wav converteren. Er zijn programmas die dit in 1 keer kunnen doen, echter de voorkeur gaat uit naar een gratis (we blijven Hollanders) programma vandaar deze methode.

Als eerste moet uit de dvd bestanden (vob) het geluid worden gehaald, in dvd termen demuxen. Hierna kunnen we alles er mee doen, omzetten naar mp3, wma, wav enz. Als dit gedaan is kunnen we het overal op afspelen zonder beperkingen. Het geluid van een dvd is meestal een ac3 bestand, dit is vergelijkbaar met een mp3 bestand echter er zijn 5 kanalen mogelijk in tegen stelling van de 2 in mp3. Ook de compressie techniek is nieuwer waardoor het kleiner is.

Met het programma pgcDemux kunnen we dit doen.

Eerst moeten we kijken in welke vob bestanden het geluid staat dat we willen hebben. Dit zijn de bestanden waar de meeste vob files van zijn (dus VTS_01_1, VTS_01_2, VTS_03_1 enz) We klikken op 1 en hier kiezen we de plek waar de dvd staat (in dit voorbeeld op de hd). Kies de .ifo file waar de meeste vob bestanden van zijn. Klik op 2 en bepaal waar je het wilt heen kopiëren. Bij 3 kiezen we voor VOB id.

Bij 4 kiezen we alleen voor audio, de rest is niet van toepassing. Kies bij 5 voor titels, vervolgens kan je nu met de pull down knop het juiste kiezen (normaal gesproken maar 1 mogelijk). nu alleen nog even op process klikken en het programma gaat aan het werk.

Als het klaar is kijken we even in de directory waar het geluid heen gekopieerd is. We zien nu een audio file staan (meestal een .ac3 bestand) waar het allemaal om te doen is. Het bestand is echter (meestal) een ac3 file waar de meeste spelers niet mee om kunnen gaan, deze moeten we dus omzetten naar wav als we een cd willen branden of mp3 voor de player.

Ook hiervoor gebruiken we een gratis programma free-mp3-wma-converter. Dit programma kan bijna alle audio formaten omzetten.

Bij 1 slepen we de ac3 file die we willen omzetten. Bij 2 kunnen we kiezen waar we het omgezette bestand willen opslaan. Bij 3 kiezen we voor het uitvoer formaat (kan ook wav, wma zijn). Bij 4 kunnen we de sampelrate en bitrate aangeven (44.1 is standaard). En als laatste op 5 drukken en het programma gaat aan het werk.

Benodigde programma’s PgcDemux, free-mp3-wma-converter