PMT-banner-001-philips
PMT-banner-002 thatswrite

Een dvd bestaat uit een aantal bestanden en mappen. Er is een map AUDIO_TS en een map VIDEO_TS. De AUDIO_TS map wordt zelden gebruikt, normaal staan alle bestanden in de VIDEO_TS map. In deze map komt U bestanden tegen met de file extension IFO, BUP (een back-up van IFO) en VOB.

De IFO file is eigenlijk een index, hier staat de volgorde in die de dvd speler moet doorlopen en ook de informatie als ondertitels, audiotrack, chapters (hoofdstukken) enz. Deze informatie zijn verwijzingen naar de VOB bestanden waar alles in is opgeslagen (audio, video, ondertitels). De VOB file is de grootste, daar staat de film in en bestaat uit meerdere files, vaak 4 of 5.

De eerste IFO file waar de dvd speler naar kijkt is de VIDEO_TS.IFO, dit is dus de gene die verwijst naar andere IFO’s als deze er zijn. Er zijn echter ook kleine VOB bestanden, in deze zijn vaak de extras verwerkt, intro’s, aankondigingen. Ook andere “storende” zaken zoals kijkwijzer, fbi warnings, voorstukjes enz.

Elke IFO heeft ook een BUP (dit is een backup van de IFO file en moet identiek zijn), en een VOB file. De IFO verwijst naar de VOB. In een afspeelprogramma op de computer zou U een willekeurige IFO file kunnen afspelen, dit kan handig zijn als u de IFO file wilt aanpassen om de storende zaken weg te halen. Afhankelijk van de lengte van de film en de bitrate (kwaliteit) is er meer ruimte nodig op de dvd.

Twee grootes
Er zijn twee groottes, dvd5 (4,7 GB) en een dvd9 (8,4 GB). Een dvd 9 is een schijf waar twee lagen op zitten, in de volksmond dual, double of multie layer genaamd. Bij een originele dvd is het eenvoudig aan de kleur te zien, is de lees zijde zilver dan is het een dvd5. Is hij goud dan is het een dvd9. Daarnaast is er ook een zogenaamde flipper, deze dvd kunt u omdraaien. Eigenlijk een dubbele dvd5.

Twee standaarden: dvd-r en dvd+r.
Bij opneembare dvd’s zijn twee standaarden, een dvd-r en dvd+r. dvd-r is op de markt gebracht door Pioneer, dvd+r door Philips. Beide zijn even groot, het verschil zit in de manier van branden. Vroeger konden dvd spelers niet beide formaten aan, met name merk spelers hadden er moeite mee. Tegenwoordig kan een merk het zich niet meer permitteren om alleen één standaard te ondersteunen.

De 4,7 Gb het meest gebruikt in opneembare media, niet elke brander kan met een double layer overweg. Daarbij komt dat deze een stuk duurder zijn. Er zijn verschillende manieren om een dvd9 te verkleinen naar een dvd5, het makkelijkste is om informatie/beeld materiaal die U niet wilt hebben weg te laten. Denk bijvoorbeeld aan trailers, aankondigingen, extra audio talen enz. Daarnaast is het mogelijk om de bitrate te veranderen of de film te reencoden (opnieuw sampelen). Ik zal dat bij Verkleinen beschrijven.