PMT-banner-001-philips
PMT-banner-002 thatswrite

Blu-ray dankt zijn naam aan de blauwe laserstraal i.p.v. een rode waar een dvd mee werkt. Hierdoor is een grotere opslag mogelijk i.p.v. van 4,7GB (DVD) naar 25GB per laag. Door meerdere lagen (double layer) is de capaciteit te vergroten (op moment van dit schrijven zegt men naar 4 lagen te kunnen.

Dankzij de grote opslag capaciteit is high-definition (HD) video en een super geluid mogelijk. Immers meer ruimte betekend meer bits en meer bytes dus betere kwaliteit.

Techniek
Er zijn veel veranderingen doorgevoerd, zo zijn het aantal horizontale beeldlijnen waar uit je beeld bestaat verhoogd van 625 naar 1080. Daarnaast is de resolutie (het aantal puntjes van links naar rechts) van 720 naar 1920 gegaan. Hierdoor is het beeld veel scherper en blijft het mooi op grotere tv’s, en dat zie je!

Voor het beeld werkt met met een data stroom van 18 a 30 mbit/sec bij een gemiddelde film. Even ter vergelijking met een DVD wat maximaal 10 mbit/sec is (wat zelden gehaald wordt). Naast Mpeg2 is ook Mpeg 4 & de H265 codec mogelijk.

Voor het geluid is er ruimte genoeg en is daarom nu verbeterde versie van dts, master dts Surround Sound geworden, een data stroom van 2 a 3 mbit/sec (dat is de helft van de grote wat normaal het beeld en geluid van een DVD is) is normaal geworden. Het geluid is werkelijk perfect geworden, laten we niet vergeten dat het geluid het grootste gedeelte van de beleving van een film is!

Nadelen
Net zoals op een DVD legt men ons weer bergen van ergernis op als je een Blu-Ray film koopt. Alle storende factoren die we bij de DVD hebben zien we weer terug op de Blu-Ray, ik heb het over de verplichte zaken waar je minuten lang naar moet kijken. Kijkwijzer, brein en het verbod van kopiëren komen nu ook weer in tig talen voorbij, en door zappen vergeet het maar!

Kopiëren
Nee een blu-ray is net als een DVD niet te kopiëren, althans dat wil de industrie ons doen geloven. Men heeft het wel moeilijker gemaakt met de BD+ drm-protocol. Deze zou 10 jaar veilig zijn volgens de ontwikkelaars. Inmiddels is ook deze gekraakt waardoor het mogelijk is om een kopie te maken. Er zijn een aantal programma’s voor te vinden op het net.

Regio codering
Net als de DVD is er weer een Regio codering, men wil voorkomen dat schijf in andere wereld delen wordt bekeken. De hoofdzaak voor deze beveiliging zijn de auteursrechten. Je kunt je voorstellen als een film in Amerika uitkomt op dvd en hier nog in de bioscoop draait dat het een hoop inkomsten scheelt vandaar de beveiliging. Er zijn overigens minder regio’s dan bij een DVD namelijk maar 3 i.p.v. 6. Wij vallen in regio B2.

Overige beveiligingen
Je zou denken dat men heeft geleerd van de fouten en ze gaan stoppen met je leven zuur te maken, maar nee. Net als bij de DVD heeft men ook de mogelijkheid om tijdens het afspelen van een blu-ray functies te blokkeren. Zo is het vaak onmogelijk om de voor stukjes door te spoelen (fbi warnings, kijkwijzer enz.).

Sommige gaan nog verder en hebben zelfs de optie om ondertitels en talen te wisselen tijdens het bekijken van de film uitgeschakeld. Het nut hiervan ontgaat mij in het geheel, waarom maakt men toch steeds een kopie??