PMT-banner-001-philips
PMT-banner-002 thatswrite

dvd9 naar dvd5
Het kleiner maken van een dvd9 naar dvd5 kan op diverse manieren.

De beste manier is om de overbodige zaken zoals: kijkwijzer, intro van de filmmaatschappij, kopie waarschuwingen enz. Daarnaast zijn er de extra’s zoals: meerdere geluid tracks, aankondigingen, making off, trailers enz.. Door deze weg te halen hebben we direct ruimte gemaakt zonder kwaliteit verlies.

Een groot onzin verhaal is dat ondertitels ook ruimte opleveren, dit is echter maar een paar mb. Het heeft dus niet veel zin om dit weg te halen (is overigens erg jammer als ze weg zijn). De meeste besparing zit in de extra’s en de geluid tracks (talen). Er zijn ac3 en dts tracks, dts gebruikt het meest.

Ac3 is er in 2 sporen (stereo) en gebruikt ± 180 mb.
Ac3 5.1 is de 5 kanalen variant en gebruikt ± 450 mb
DTS kan behoorlijk oplopen ± 1500 mb

Door deze extra’s weg te halen kunnen we dus een paar honderd MB’s besparen, dit kan echter nog niet genoeg zijn. In dat geval moeten we ook gaan besparen op de hoofdfilm. U kunt ook gewoon een full disk copy doen, neem dan wel het beeld kwaliteit verlies op de koop toe.

De mogelijkheden om een film te verkleinen:

1. Overbodige zaken weg halen
Simpelste manier, echter meestal niet genoeg maar het is een goed begin.

2. De bitrate aanpassen
Dit is de snelste manier echter het is qua beeld kwaliteit de slechtste manier (vaak goed genoeg zeker als de extras al weg zijn).

3. De film re-coderen
Dit is de beste manier, de hele film wordt beeld voor beeld opnieuw naar mpeg 2 omgezet.

Bitrate aanpassen
Door een verandering in de bitrate van de film door te voeren kan er meer data op een dvd. Dit gaat echter wel ten koste van de beeld kwaliteit. Indien er niet veel ruimte gemaakt moet worden is dit meestal niet zo’n groot kwaliteit verschil. Echter een film van 4 uur op deze manier omzetten geeft een behoorlijke teleurstelling. Snel is het wel, ongeveer een half uur.

Er zijn diverse programma’s zoals dvd2one, dvd shrink & dvdFab die dit doen.

Film re-coderen
Op deze manier bepaald een programma hoe hoog de bitrate voor elk beeld nodig is, dit is de beste manier en levert de hoogste kwaliteit op. Dit kost veel tijd (uur of 6), afhankelijk van de snelheid van de pc en de lengte van de film. De snelheid word mede bepaald door het aantal passes (handelingen) dat u het programma laat uitvoeren.

Een goed programma hier voor is Bavaria DVD Rebuilder Easy of TMPGEnc DVD Author.

dvd9 naar dvd5