PMT-banner-001-philips
PMT-banner-002 thatswrite

Double layer DVD / dual layer DVD

Double layer DVD / dual layer DVD de opbouwNa de introductie van de opneembare dvd zag men al aankomen dat de opslag capaciteit van 4,7 GB / 120 minuten video niet genoeg zou blijven. Men had de oplossing al in huis, namelijk een dvd met 2 lagen met de naam Double layer dvd.

In de geperste dvd (dvd9) was die er al, hierdoor is er een opslag van 8,5GB / 240 minuten video mogelijk wat toen voldoende leek. Echter een dvd persen is wat anders dan branden, dat is nogal lastig.

Bij een geperste dvd worden er “gewoon” 2 lagen op elkaar geplakt, bij branden moet je de laser kunnen instellen dat hij eerst laag 1 brandt en vervolgens laag 2 zonder laag 1 weer onleesbaar te maken.

Het wisselen van de lagen is te doen door het focussen van de laser, het spreekt voor zich dat de dvd brander dat moet aankunnen.

Double layer / dual layer verschil
Beide kampen (dvd+r / dvd-r) hebben hun eigen naam bedacht. Dual layer is de naam die gebruikt wordt door DVD-R, double layer is de variant van DVD+R.

Hoe zit een dubbel laags dvd in elkaar

Double layer DVD / dual layer DVD

Zoals u ziet zijn er 2 recording layers, elk goed voor bijna 4,7 GB. Nu denk je vast 2 * 4,7 = 9,5 GB en de schijf heeft 8,5 GB. Wiskundig gezien klopt het, echter gaat er opslagruimte verloren aan overhead net zoals bij een harde schijf.

Zoals gezegd moet er een aparte brander gebruikt worden. Ook is het belangrijk om te kijken of uw brander DVD+R of DVD-R aan kan, veel oudere branders ondersteunen namelijk alleen double layer en geen dual layer.

De dual layer is wel wat duurder dan een enkel laag dvd, ook de snelheid om te branden ligt lager dan een enkel laag. Veel merken hebben inmiddels een DVD dual layer op de markt gebracht, bv: Philips, Ritek, Verbatim, Profselect, Ridata, Traxdata. De prijzen variëren behoorlijk. Vergeet niet dat er niet veel fabrieken zijn die schijven maken, veel merken zijn dus gelijk.

Inmiddels gaat ook de snelheid omho0g van 2.4 speed naar 8 speed, een nieuwe brander die dat aan kan zal weer nodig zijn (en zo blijf je aan de gang).

Double layer DVD / dual layer DVD