Over de levensduur / houdbaarheid van opneembare media wordt veel getwist en onderzoeken naar gedaan. Grote merken zoals Verbatim, MCC, Taiyo Yuden kunnen het niet maken om een slechte naam te krijgen een vanwege een korte houdbaarheid.
Een veel gebruikte dye is Azo maar is zeer kostbaar (lees een auto voor 1 kilo). Veel fabrikanten hebben het over een levensduur van 50 jaar maar is dat ook zo? Ik zelf heb inmiddels een 30 tal dvd’s die het al niet meer doen na 2 jaar (onder andere Princo), met de cd’s van verschillende merken heb ik heb ik ook al dat probleem. Maar waarom is een schijf onleesbaar naar verloop van tijd?
Omdat uit te leggen eerst even op rij waar een dvd schijf uit bestaat. Hieronder ziet je de opbouw van een recordable double layer dvd.
Als u een dvdr tegen de zijkant bekijkt ziet je dat er twee helften zijn, aan de bovenkant zit dummy die de helft van de dikte van een dvd is. Een beschadiging aan de bovenkant maakt daarom niets uit, het is immers alleen een plastic laag. Dit in tegenstelling tot een cd die geen dummy bovenop heeft.
Dat een gebrande cd kwetsbaar is aan de bovenkant komt omdat de reflectielaag aan de bovenkant zit. Als je een cd aan de bovenkant krast of beschadigt loop je de kans de reflectielaag los te maken. De laser kan niet meer reflecteren en klaar ben je. Door prijsdruk in de markt is de reflectielaag vaak van aluminium of zilver geworden maar eigenlijk moet dat van goud zijn.
Wat er gebeurt
Door een slechte dye (en omstandigheden zoals zonlicht, slechte brander, verkeerde instellingen) kunnen de gaatjes verdwijnen en dus onleesbaar worden. Het andere probleem is de reflectielaag, door aantasting van bijvoorbeeld lucht kan deze gaan roesten / oxideren. Door dit proces wordt de dye aangetast en dan hebben we ook een onleesbare schijf. Aluminium & zilver oxideren, goud niet vandaar dat dit de beste is om te gebruiken maar is wel kostbaar.
De dye is zeer belangrijk, in de dye worden de gaatjes gebrand (de enen en nullen), daarnaast is er de reflectielaag die door prijsdruk in de markt nu aluminium of zilver is geworden maar eigenlijk van goud moet zijn.
50 jaar houdbaarheid!
50 jaar is een leuk getal, echter als er een schijf onleesbaar geworden is dan krijgt je van de fabrikant een nieuwe echter zonder de data (bv. je trouwfilm) daarop. De data bent je gewoon kwijt. Ik vertelde dat ik ook onleesbare cd’s had, het leuke is dat ik destijds ook dure cdr’s had met een gouden reflectielaag (gold layer) en die doen het allemaal nog. Niet voor niets zien we steeds meer fabrikanten die met een goud versie uitkomen.
Oke, ze zijn wel wat duurder maar dan heb en hou je ook wat. Dit soort schijven zijn overigens niet overal te koop. De betere (web) winkel zal u echter kunnen helpen of kijk hier.
Opgepast!
Tegenwoordig komen er steeds meer goudkleurige schijven op de markt. Wat blijkt de schijf is bedrukt met goudkleurige inkt waardoor het lijkt of het een gold layer is. Het verschil is goed te zijn, de schijf moet niet aan de bovenzijde goudkleurig zijn, maar tussen in. Als er een naam in goudkleur gedrukt staat weet je gelijk al dat het er bovenop zit. Ook is er een term golden dye, dit heeft ook niets te maken met een gouden reflectielaag!
Een schijf met een gouden reflectielaag herken je alleen door naar de brandt zijde te kijken. Zoals de afbeelding hierboven kun je zien dat de kleur totaal anders is dan de standaard paarse kleur, Je bent gewaarschuwd!
Mijn advies, betaal iets meer maar koop een stukje meer zekerheid. Is gold layer te duur overweeg dan om een goede tweede, Taiyo Yuden (let op er is veel b-kwaliteit te koop op internet) dan kun je er vanuit gaan dat je goed spul koopt.
Ik zelf brand van elke dvd er 2 op verschillende merken (verschillende media codes, dus geen Ridata, Ritek of Traxdata want dan heb je nog hetzelfde product) in de hoop dat er 1 behouden blijft. Taiyo Yuden wordt door professionals gebruikt en is zeer goed, daar naast heb ik zelf met Profselect professional zeer goede ervaringen.
Brander bepaald ook veel
Nu is het makkelijk om te zeggen een gouden reflectielaag voorkomt dat de data onleesbaar wordt, niets is minder waar. Dat de brander veel roet in het eten kan gooien blijkt uit diverse testen die we online hebben staan. Een schijf kan perfect in brander 1 werken terwijl brander 2 er een puinbak van maakt waardoor de houdbaarheid behoorlijk af kan nemen. Ook de firmware (software in de brander) up-te-date houden is erg belangrijk. Niet alle schuld zit dus op voorhand bij de schijf!